Ljudböcker för barn

Ljudböcker för barn

Alla ljudboktjänster har såklart ett stort utbud av ljudböcker för barn. Då ingen tjänst går ut med hur många böcker de har, varken totalt eller per kategori så är det inte helt lätt att få en överblick om vem som har det största utbudet. I det här testet har vi gått igenom utbudet och upplägget av barnkategorin hos respektive tjänst. Genomgången har gjorts på deras respektive webb och kanske inte är helt jämförbart med hur det fungerar i respektive app.

Barnljudböcker hos BookBeat

När man klickar in sig till kategorin “Barn” hos BookBeat får man först upp en lista på de populäraste barnböckerna just nu och kan sedan leta sig vidare genom att välja någon av följande kategorier: Roligt, 0-3 år, 3-6 år, 6-9 år, 9-12 år, Hästar Fotboll & Fritid, Sagor, Känsligt & Mänskligt, Spänning & Äventyr. Vi tycker det är bra att man inom varje kategori presenterar de populäraste böckerna överst som kan ge lite vägledning om man inte vet vad man är ute efter. Något som BookBeat saknar som de andra tjänsterna har är möjlighet att filtrera ut endast e-böcker eller ljudböcker. Vi hittar inte heller något sätt att sortera utbudet.

Barnljudböcker hos Nextory

När du klickar in dig på kategorin “Barnböcker” hos Nextory får du överst upp en lista på de populäraste e-barnböckerna följt av de populäraste barnljudböckerna. Därefter kommer Nyheter, 0-3 år, 3-6 år, 6-9 år, 9-12 år, Bilderböcker, Djurberättelser & hästböcker, Faktaböcker, Fantasy & Science fiction, Humor & skämt, Klassiker, Lättläst, Sagor & sägner, Skönlitteratur, Spänning samt Books in English.
Vi gillar att man delat in i så många kategorier vilket gör det lite lättare att spontant hitta något när man inte riktigt vet vad man ska söka efter. Överst kan du välja att endast visa Ljudböcker eller E-böcker. Normalinställningen är att visa båda. Förutom kategorin “Barnböcker” så har man en helt egen kategori för de lite äldre som heter “Tonår & unga vuxna”.

Barnljudböcker hos Storytel

När du klickar in dig på kategorin “Barn” hos Storytel visas alla ljudböcker och e-böcker. Du kan välja att filtrera och bara visa e-böcker alternativt ljudböcker och du kan sortera efter Titel, Författare eller Utgivningsdatum. Det vi saknar här jämfört med BookBeat och Nextory är underkategorier. Här är alla barnböcker blandade och vet man inte riktigt vad man är ute efter kan det vara svårt att hitta rätt. Vi hade i alla fall önskat oss en åldersindelning för att underlätta letandet.

Utbud av ljudböcker för barn

Vi har valt ut några populära klassiska barnsagor, några populära barnkaraktärer samt några lite nyare barnböcker som är populära just nu och jämfört hur utbudet ser ut hos de olika tjänsterna.
Jämförelsen är gjord under september 2017; utbudet hos de olika tjänsterna varierar givetvis över tiden, detta får ses som en ögonblicksbild just nu. Detta är vårt resultat:

 BookBeatNextoryStorytel
Sune – Släkten är värst (2017-06-22)
Elefanten som så gärna ville somna (2016-10-11)
LasseMajas Detektivbyrå – Slottsmysteriet (2017-08-24)
Fem söker en skatt (2016-05-26)
Natt i skolan (2017-07-03)
Megakillen i grevens tid (2017-06-22)
Pettson och Findus – Kackel i grönsakslandet
Klassiska sagor för barn 1-3
Kapten Kalsong
Super-Charlie

En hörlur innebär att den finns som ljudbok och ett ögon att den finns som e-bok.

Slutsats

Är du lite rådvill när du ska leta upp barnböcker rekommenderar vi Nextory som vi tycker har mycket bra kategoriindelning, filtrering- och sorteringsmöjligheter. Vi får en känsla av att de har ett lite bättre urval av e-böcker inom barnkategorin än övriga aktörer. Men vi kan också konstatera att alla tre tjänster har ett bra utbud. Nextory saknar den senaste Sune-boken (Släkten är värst) men har till exempel alla tidigare Sune-böcker.

Prova på gratis, 14 dagar!

Ingen bindningstid

Fungerar på

Störst utbud av e-böcker

Från 119 kr / mån

Prova på gratis, 14 dagar!

Ingen bindningstid

Fungerar på

Störst utbud av ljudböcker

169 kr / mån

Prova på gratis, 14 dagar!

Ingen bindningstid

Fungerar på

Bra kategorisering av barnböcker

169 kr / mån