Storytel

Storytel

Storytel ljudböcker logo
Från: 169kr / månad
Ingen bindningstid
Mobil: android, ios, windows
Dator: windows

Storytel var tidigt ute på den svenska marknaden med ljudböcker i mobilen. Redan 2005 grundades företaget och det hette faktiskt Bokilur allra först, men bytte senare (2007) namn till Storytel. Storytel erbjuder ett stort utbud av ljudböcker på svenska och engelska men också ett gediget utbud av e-böcker för den som vill variera sig. Det är en prenumerationstjänst men du har ingen bindningstid och du kan även prova på gratis i 14 dagar. Hos Storytel kan du läsa och lyssna på böckerna även om du inte är online med din mobil, du gör detta genom att synka ner de böcker du vill lyssna/läsa och spelar sedan upp dem från din mobila enhet. Storytel har ingen begränsning med hur många böcker du kan ha offline – något som en del andra leverantörer har.

Registrering och kom igång med Storytel

Det går snabbt att skapa ett konto hos Storytel. Du kan om du vill välja att skapa ett konto med Facebook, något som går supersnabbt om du har ett Facebook-konto. Om du inte väljer att skapa ett konto med Facebook fyller du i din e-postadress och lösenord. På nästa sida fyller du i dina kortuppgifter (VISA eller Mastercard). De första 14 dagarna är kostnadsfria och inget kommer att debiteras om du säger upp ditt abonnemang innan dessa har löpt ut.

Månadsvis eller halvårsvis

Om du gillar Storytel och känner att du kommer bli en långvarig medlem kan du välja att betala för abonnemanget halvårsvis och får du en lite billigare månadsavgift. 890 kronor för 6 månader ger ett månadspris på cirka 148 kronor istället för brukliga 169 kronor, alltså en rabatt på ungefär 12%.

Installera appen!

Använder du dig av iPhone eller iPad söker du bara på Storytel i AppStore och installerar appen. Har du en android-telefon eller surfplatta hittar du Storytel-appen i Play butiken. Det finns även en app för Windows Phone, den hittar du i Windows Store.

Vill du lyssna direkt på din dator så finns det en Windows-app i Windows Store, fungerar i Windows 8.1 och Windows 10.

Abonnemangsformer hos Storytel

Storytel har förutom det vanliga abonnemanget nu ett familjeabonnemang, detta så att flera i en familj kan ha egna konton men inte behöver var sitt abonnemang.

Storytel Unlimited

Detta är standard-abonnemanget hos Storytel, du har ett konto och har tillgång till obegränsat med ljudböcker och e-böcker. Du har möjlighet att aktivera “Kids mode” på en enhet med ditt konto, läs mer om Kids mode lite längre ner.

Storytel Family & Storytel Family Plus

Med Storytel Family får du två konton till ett förmånligt pris; 209kr/mån istället för att behöva ha två separata konton á 169kr. Med Storytel Family Plus får du tre separata konton för ett totalpris på 259kr/mån.

Storytel Kids Mode

“Kids Mode” är en ny funktion hos Storytel. Du kan i alla deras abonnemangsformer aktivera “Kids mode” på valfri enhet med ditt konto. Du får då tillgång till ljudböcker och e-böcker som är lämpliga för barn upp till 12 år. En fiffig funktion är att det går bra att streama böcker på ditt vanliga konto som det lyssnas på enheten med “Kids mode”. Med abonnemangsformen Storytel Family kan du streama ljudböcker via Kids mode på 2 enheter samtidigt och med Storytel Family Plus från 3 enheter.

Utbudet av ljudböcker hos Storytel

Ljudböcker och E-böcker

Förutom ljudböcker har Storytel ett stort antal e-böcker, bra för dig som vill variera ditt sätt att konsumera litteratur. Kanske vill du läsa när du har möjlighet men byta till ljudboksvarianten när du är ute på promenad eller gör andra sysslor?

I de flesta jämförelser av utbudet hos ljudbokstreamingtjänsterna så vinner Storytel på att de har det största ljudboksutbudet. De producerar även egna ljudböcker som gör att de får ett allt större bibliotek som de har ensamrätt på. Är du orolig att de inte ska ha de böcker du är mest intresserade av så rekommenderar vi att göra en sökning på deras webb innan du blir prenumerant.

Storytel Original & Storytel Dox

Storytel Original är ljudböcker speciellt skrivna för ljud, alltså inte bara en inläst vanlig bok. Dessa berättelser kan man då skräddarsy för ljud på ett annat sätt. Storytel skriver själva att man anpassar historian till en mer “framåtlutad berättarlinje”, tydliga karaktärer och tydliga mål – men utan att tumma på innehållets kvalité. Storytel Original ingår i det vanliga Storytel-abonnemanget och är märkta med en orange stjärna. Dessa berättelser är indelade i avsnitt likt en tv-serie och kan därmed till exempel innehålla spännande cliffhangers.

Storytel Dox är reportage, artiklar och intervjuer som ljudbok. Inom kategorin finns något för alla; vetenskap, resereportage, krim, historia med mera. Längden på dessa är ofta kortare än en vanlig ljudbok, mellan 20 minuter och några timmar. Även Storytel Dox ingår i Storytel-abonnemanget under kategorin Fakta.

Storytels app

Storytel får ofta lovord när det gäller sin app. Det finns många inställningar både för dig som lyssnar på ljudböcker och för dig som läser e-böcker. För dig som gillar att variera dig går det även att enkelt byta mellan ljudbok och e-bok. En annan fördel är att appen även finns till Windows Phone, något som ofta saknas hos andra tjänster. Det går även att lyssna på en dator direkt i en webbläsare (Chrome, Firefox eller Safari), en funktion vi gillar! Då Storytel funnits längst har de även hunnit putsa till sin app och blivit av med de flesta buggar. Givetvis utvecklas appen hela tiden med buggfixar och nya funktioner.

En liten fingervisning av hur bra appen står sig mot konkurrenterna kan man se på betygen i Google Play Store och App Store (betygen från 23 februari, 2017 – tänk på att apparna uppdateras frekvent och betygen kan ändras).

TjänstGoogle Play StoreApple App Store
Storytel4.3 / 54.5 / 5
BookBeat4.2 / 54.6 / 5
Nextory4.0 / 54.5 / 5
Bokus Play2.3 / 54.2 / 5

Avsluta abonnemang hos Storytel

Om du vill avsluta ditt abonnemang kan du göra det när som helst då de inte har någon bindningstid. Du loggar in på webben och klickar dig fram till “Mitt konto” under “Mina sidor”. Där finns en knapp för att avsluta ditt abonnemang. Du kommer att få en bekräftelse till din e-postadress. Om du inte väljer att avsluta ditt abonnemang så kommer det att förnyas var 30:e dag. Du kan inte få pengar tillbaka för en påbörjad period.

Ljudböcker och E-böcker

Några funktioner som finns när du lyssnar på ljudböcker i Storytels app är att du kan ändra uppspelningshastigheten

Du kan ha obegränsat antal böcker offline – bra för dig som vill ha många böcker igång samtidigt och inte vill slösa på din surfdata. Synka så många du får plats med på din mobila enhet!