Ljudböcker gratis

Ljudböcker gratis

Det finns flera alternativ för dig som är ute efter att lyssna på ljudböcker gratis. Det finns tjänster där privatpersoner läser in verk som inte längre innehar någon upphovsrätt (gamla verk), till exempel LibriVox. Men det kanske vanligaste och bästa sättet att lyssna på ljudböcker gratis är genom att låna dem via sitt lokala bibliotek. Det krävs ofta inte mer än ett lånekort och en dator eller mobil enhet där du kan streama böckerna. Men vill du prova om ljudboksgrejen är något för dig kan du prova de kommersiella tjänsterna helt utan någon kostnad; de flesta har en tvåveckors provperiod, om du avslutar ditt abonnemang innan den tiden tar slut så kommer det inte kosta dig ett öre. Då det finns flera tjänster med samma erbjudande kan du testa olika tjänster gratis upp till två månader. Du kan sedan bestämma dig för den du gillar bäst – om du vill fortsätta med någon tjänst.

Gratis ljudböcker via biblioteket

Du kan ofta låna ljudböcker från ditt lokala bibliotek, det enda som behövs är ett giltigt lånekort och lösenord.
Hur du går tillväga varierar mellan biblioteken men gemensamt för de bibliotek vi har undersökt är att lösningarna ganska spretiga och har lång väg att gå för att utmana de kommersiella aktörerna. Utbudet är också långt från de kommersiella aktörerna.

Exempel på hur man går tillväga för att lyssna på ljudböcker från Stockholms stadsbibliotek (detsamma gäller t.ex. för Jönköping stadsbibliotek): För att lyssna på dator krävs att du laddar hem Adobe Flash Player, för att lyssna på en Android-mobil eller surfplatta laddar du hem appen Elib (1.2 av 5, baserat på över 300 betyg – 21 februari, 2017), för att lyssna på iPhone eller iPad krävs att du lyssnar genom mobilens webbläsare Safari (med nackdelen att du inte stänga av skärmen under tiden du lyssnar).

Det är gratis, men vi tycker tyvärr tekniken släpar allt för mycket för att detta ska vara ett bra alternativ för de flesta. Skriv gärna en kommentar till denna artikeln om hur det fungerar på ditt bibliotek med ljudböcker!

Gratis ljudböcker hos LibriVox

LibriVox är en sajt där frivilliga har läst in verk som är ”public domain”; det vill säga verk som antingen är så pass gamla att upphovsrätten är satt ur spel eller att de på annat sätt är fritt tillgängliga. Att vem som helst får läsa in verken/böckerna gör att kvalitén verkligen är skiftande. De flesta verk är dessutom väldigt gamla men det går att finna en hel del klassiker här, till exempel Shakespear. Totalt finns det över 24 000 inlästa verk hos LibriVox där den absoluta majoriteten är på engelska. I dagsläget (april 2017) finns det bara 26 inlästa verk på svenska.

Verken finns i mp3-format att ladda hem från LibriVox och du kan sedan spela upp dem med valfri mediaspelare som klarar av det formatet men det finns även appar för Android och iPhone/iPad där du kan streama böckerna.

Fördelar med LibriVox

 • Gratis
 • Ingen registrering behövs
 • Möjlighet att streama och ladda hem

Nackdelar med LibriVox

 • Mycket begränsat antal böcker, speciellt svenska
 • Kvalitén på uppläsarna varierar mycket
 • Nästan inga nya böcker

Besök LibriVox.org här!

Testa prenumerationstjänster gratis

De tre populäraste ljudbokstreamingtjänsterna; Storytel, Nextory och BookBeat är alla prenumerationstjänster som tar ut en månadsavgift från 99kr och uppåt. Du kan dock testa samtliga tjänster två veckor vardera utan att det kostar något såvida du säger upp din prenumeration innan de 14 dagarna har förlöpt.

Nextory

 • Prova gratis i 14 dagar!
 • Bra utvud av ljudböcker och e-böcker
 • Flera prenumerationsnivåer, från 139kr/mån

BookBeat

 • Prova gratis i 14 dagar!
 • Inspirerande webb och app
 • Stort utbud av ljudböcker och e-böcker

Bokus Play

 • Prova gratis i 14 dagar!
 • Prenumeration från 79kr/mån (1 bok)

Nya ljudböcker