Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta Ljudbok

Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta - ljudbok

Omslagsbild till ljudboken Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta Utgiven av Norstedts
Utgivningsdatum 2015-10-23
Författare Maja Hagerman
Uppläsare Maja Hagerman
Genre BiografierBiografier & Memoarer

Vad handlar Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta om?

Ledaren för världens första statliga rasbiologiska institut 1922-35, läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala, talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter men fick i hemlighet barn med en kvinna av "fel typ" i Lappland. I den första boken om hans liv berättas om forskningsgåtorna han trodde sig lösa, om forskarvännerna i Nazityskland som var inflytelserika rasexperter, och om personer han mötte vid sina undersökningar, inte minst kvinnor, som skakade om hans tillvaro i grunden. I tusentals brev till Lundborg kan vi följa honom, från det att han juni år 1913 ger sig av norrut på den första av många resor till Lappmarken. Han vill göra nytta för Sverige med den nya vetenskapen, rasbiologin: mäta, fotografera, samla och jämföra utseenden. Klassificera alla han möter i högre och lägre ras.
En av dem är Maria, som får följa med till Uppsala, bo på hans kontor och jobba där som städerska. När hon föder hans barn uppges att fadern är okänd. Pojken lämnas bort, men Maria lyckas faktiskt ändå få tillbaka sitt barn. Lundborg hyllar Hitler, vill se ett Sverige med nästa bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor i. Han utvecklar metoder för rasundersökning som senare kommer att användas inom SS. Han var mannen som åtog sig ett storslaget uppdrag: att "rädda det svenska folket"..

Så lyssnar du på Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta som ljudbok gratis!

De flesta ljudboksstreamingtjänster har Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta i sitt sortiment och du kan hos respektive ljudboksstreamingtjänst prova på i 14 dagar kostnadsfritt (säger du upp ditt abonnemang innan din prövotid dras inga pengar).

Nextory har ett stort utbud av ljudböcker & e-böcker och har flera nivåer i sin prenumerationsmodell

Prova på gratis i 14 dagar!
Ingen bindningstid
Från 139 kr / mån


BookBeat har en bra app och ett gediget utbud av böcker

Prova på gratis, 14 dagar!
Ingen bindningstid
Från 99 kr / mån


Fler böcker av Maja Hagerman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *